Få vores nyheder på mail

Det israelske militær konfiskerer igen dansk finansieret nødhjælp

Pressemeddelelse   •   Maj 04, 2018 15:02 CEST

Nedrivning af solpaneler

Tidlig om morgenen onsdag d. 2. maj ankom det israelske militær til byen Mirkez på den sydlige del af Vestbredden, hvor de ødelagde flere huse og stalde, samt vandsystemer og andet, der er givet som nødhjælp. Flere solpaneler blev konfiskeret - et af dem blev installeret af Folkekirkens Nødhjælp i 2015. Solpanelet, som giver strøm til hverdagslivet i den lille landsby, er betalt af midler fra FN (UNDP) og Danida.

Det er ikke første gang, at Folkekirkens Nødhjælp kan rapportere om konfiskeret eller ødelagt nødhjælp. Også i 2016 konfiskerede det israelske militær 5 solpaneler, som var sat op af Folkekirkens Nødhjælp. Og vi har flere gange oplevet, at de vandcisterner, vi har istandsat i landsbyer på Vestbredden, er blevet ødelagt.

”Det er alarmerende, at basal nødhjælp endnu engang ødelægges og konfiskeres,” siger Lisa Henry, der er landechef for Folkekirkens Nødhjælp i Israel og Palæstina.

Der bor omkring 130 mennesker i Mirkez, og Lisa Henry understreger, at de humanitære konsekvenser for den lille landsby er meget store.

”Der er 35 graders varme i skyggen, og alle landsbyens tre vandsystemer er blevet ødelagt. Det betyder, at de nu henter beskidt vand direkte fra deres cisterne med en spand. Der er kun ét solpanel tilbage, og det giver langt fra strøm nok. Udover de hjem, der blev jævnet med jorden, er landsbyens stalde, hvor fårene går ind om natten og i ly for solen om dagen, blevet revet ned”.

Lisa Henry minder om, at Israel er forpligtiget til at sikre adgang for nødhjælpsorganisationer som Folkekirkens Nødhjælp:

”De her familier har ret til at modtage nødhjælp. At ødelægge og konfiskere nødhjælp er en overtrædelse af et af den humanitære folkerets mest grundlæggende principper”.

Da Folkekirkens Nødhjælp i 2016 oplevede, at det israelske militær havde konfiskeret 5 solpanelser, lykkedes det efter et års tovtrækkeri og god hjælp fra det danske udenrigsministerium at få udleveret panelerne, så de igen kunne give strøm til landsbyer på Vestbredden, der har hårdt brug for dem.

”Vi er frustrerede over, at vi nu står med endnu en konfiskeringssag, men vi er endnu mere bekymrede over det pres, som de her nedrivninger og konfiskeringer er en del af - risikoen for at indbyggerne i Mirkez og andre landsbyer bliver tvunget til at forlade deres hjem og jord er stor” siger Lisa Henry.

I 2017 blev 423 huse, stalde, vandsystemer og andre konstruktioner revet ned eller ødelagt i Østjerusalem og Område C på Vestbredden, hvor landsbyen Mirkez ligger. Den militære begrundelse for nedrivningerne er manglende byggetilladelse, men i realiteten er det så godt som umuligt at få den slags tilladelser, da kun en procent af alle ansøgninger ifølge den seneste opgørelse bliver godkendt. Nasser Nawaja fra den israelske menneskerettighedsorganisation BTselem, filmede onsdagens begivenheder. 

Kontaktperson: Lisa Henry, +45 29 61 99 04 

Folkekirkens Nødhjælps formål er at styrke verdens fattigste i kampen for et værdigt liv.

Folkekirkens Nødhjælp har sine rødder i den danske folkekirke, men arbejder der, hvor nøden er størst, uden hensyn til religion, køn, race eller politisk overbevisning.