Få vores nyheder på mail

Madspildsbutikken Wefood åbner i Aarhus den 29. maj

Pressemeddelelse   •   Apr 24, 2018 06:00 CEST

Om få uger kan du handle overskudsvarer i Wefood og samtidig støtte mennesker i nød. Madspildsbutikken, som Folkekirkens Nødhjælp står bag, slår dørene op med masser af varer til nedsatte priser tirsdag den 29. maj. på Vesterbro Torv 1A midt i Aarhus.

Bulede dåsetomater, let plettede bananer og olivenolie, der nærmer sig ”Mindst-holdbar til”-datoen. Det er eksempler på varer, der kan findes på hylderne i Wefood - Danmarks første butikskæde med overskudsmad.

Wefoodforhandler udelukkende fødevarer, der af den ene eller anden grund er blevet kasseret af supermarkeder, leverandører, grossister eller producenter. De kan dog sagtens spises – og sælges endda i Wefood til en pris, der ligger mellem 30 og 50 procent under almindelig pris.

Butikkenkommer til at ligge centralt på Vesterbro Torv 1A, oger den første af sin slags i Aarhus.

Det er Folkekirkens Nødhjælp, der står bag Wefood og det glæder generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen, at man nu kan byde aarhusianerne velkommen i madspildsbutikken.

”Jeg glæder mig meget til, at vi åbner i Aarhus. Vi kan mærke, at interessen for at mindske madspild vokser, og det gør Wefood endnu mere relevant. Vi ser frem til, atvi snart kanfortsætte kampen for atmindskemadspildsammen med aarhusianerne og samtidig hjælpe mennesker rundt omkring i verden, der sulter."

Indvielsen af butikken den 29. maj begynder kl. 12 med en times reception for samarbejdspartnere, og presse, hvorefter dørene åbnes for alle nysgerrige og dagen fejres med timetilbud og smagsprøver fra kl. 13 til kl.20.

Stor opbakning blandt aarhusianerne

Butikken er den første af sin slags i Aarhus, men konceptet er allerede afprøvet med succes i København, hvor de første to butikker åbnede i 2016. Wefood bliver drevet af frivillige, og der er stor interesse for at være med til at åbne butikken.

Flere end 100 personerhar allerede meldt sig som frivillige, og det glæder Birgitte Qvist-Sørensen.

"Ligesom vores genbrugsbutikker er Wefood afhængig af frivillige ildsjæle, der vil bruge nogle kræfter på at bekæmpe madspild og samtidig tjene penge til mennesker i nød. At så mange allerede har meldt sig tyder på, at Wefood vil blive rigtig vel modtaget i Aarhus.”

En af de butikker, der vil levere overskudsvarer til Wefood Aarhus, er føtex, og her glæder man sig over den gensidige nytteeffekt, som samarbejdet giver,siger Thor Jørgensen, direktør i føtex.

”Vi har sat os nogle meget ambitiøse mål i føtex for at reducere madspild. Faktisk sigter vi efter at halvere mængden af mad, der går til spildesenest i 2030. Vi har en gang imellem mad i butikkerne sidst på dagen, som ikkebliver solgt, og som har kort holdbarhed. Her er det godt, vi har en samarbejdspartner somWefood, så maden kan blive spist. Det er win-win for maden, klimaet og for Folkekirkens Nødhjælps arbejde med mennesker i nød.”

Udover frivillige og leverandører er der to væsentlige medspillere i realiseringen af den aarhusianske Wefood-filial, nemligPoul Due Jensens fond (Grundfos Fonden), som har doneret 1 million kroner,ogKøbmand Herman Sallings Fond (Salling Fondene),der har støttet med 350.000 kroner.

Flere end 1000 danskere harværet med til at støtte projektet ved at købe en folkeaktie.

Den aarhusianske Wefood-folkeaktie kan stadig købes ved at sende en sms med teksten Aarhus til 1911 (100 kroner) eller på wefood.nu. Aktien bliver sendt til køber, som dermed har været med til at støtte åbningen af den nye butik.

Fakta om Wefood:

  • I Danmark smider vi hvert år 700.000 tons spiseligt mad ud. Samtidig sulter næsten 800 millioner mennesker verden over. Den fordeling ønsker Folkekirkens Nødhjælp at gøre noget ved. Derfor har vi åbnet Wefood – verdens første supermarked med overskudsvarer.
  • Maden i Wefood vil blive solgt 30 til 50 procent billigere end normalt.
  • ”Bedst før” og ”Mindst holdbar til” betyder det samme. Begge udtryk henviser til den dato, producenten har fastsat som den dag, hvortil varen helt sikkert kvalitetsmæssigt vil være i orden. Ofte kan varen sagtens spises efter ”Mindst holdbar til”-datoen. Det er lovligt at sælge varer, der har passeret datoen, men supermarkederne gør det ikke - det gør Wefood.
  • ”Sidste salgsdato” anvendes på fødevarer med en forholdsvis kort holdbarhed. Datoen er et udtryk for, at varen kan udgøre en sundhedsmæssig risiko, hvis den spises derefter. Disse varer sælger Wefood ikke.

For yderligere kommentarer:

BirgitteQvist-Sørensen

29700623

For yderligere information:

Laura Kjeldbjerg

Journalist, Folkekirkens Nødhjælp

Tlf 50602033

Læs mere på

www.Wefood.nu

www.pdjf.dk

www.Sallingfondene.dk

Folkekirkens Nødhjælps formål er at styrke verdens fattigste i kampen for et værdigt liv.

Folkekirkens Nødhjælp har sine rødder i den danske folkekirke, men arbejder der, hvor nøden er størst, uden hensyn til religion, køn, race eller politisk overbevisning.