Få vores nyheder på mail

Pressemeddelelse: Ny, uafhængig analyse af finanslovsforslaget for 2018 og dansk udviklingsbistand

Pressemeddelelse   •   Okt 03, 2017 09:51 CEST

Kære modtager

Timbuktu Fonden har hermed fornøjelsen af at sende en ny uafhængig analyse af den danske udviklingsbistand ”For godt til at være – helt – sandt”, skrevet af journalist og forfatter Jesper Heldgaard, der i mere end 20 år har dækket udviklingssamarbejde.

Analysen beskriver bl.a., hvordan Afrikas andel af den danske udviklingsbistand er faldende, og at den faldende andel oven i købet tages af en samlet bistand, der de seneste år er blevet væsentligt beskåret. Samtidig reduceres Danmarks kernebidrag til flere FN-organisationer.

Analysen beskriver også, at Danmarks bidrag til befolkning, sundhed og ligestilling vil sætte historisk rekord i 2018, men den påviser også, at det sker efter voldsomme nedskæringer på selvsamme område i 2015-17.

Timbuktu Fonden håber, at analysen kan bidrage til at skabe overblik over bevillingerne til dansk udviklingsbistand.

Med venlig hilsen

Timbuktu Fonden

www.timbuktufonden.dk

For godt til at være – helt – sandt

Det lød næsten, som om dansk udviklingsbistand var tilbage ved fordums styrke, da VLAK-regeringen fremlagde sit finanslovsforslag for 2018. Men budskabet holder ikke, viser ny analyse.

Afrikas andel af den danske udviklingsbistand er faldende, og den faldende andel tages oven i købet af en samlet bistand, der de seneste år er blevet væsentlig beskåret. Samtidig reduceres Danmarks kernebidrag til flere FN-organisationer.

Sådan lyder et par af konklusionerne i en ny, uafhængig analyse af finanslovsforslaget for 2018 og dansk udviklingsbistand. Det lød ellers næsten, som om dansk udviklingsbistand var tilbage ved fordums styrke, da VLAK-regeringen 31. august fremlagde sit finanslovsforslag og annoncerede, at det øger ’udviklingsbistanden til udviklingslandene’ med mere end 2,6 mia. kr.

Men sandheden er, at regeringen IKKE tilfører udviklingsbistanden ekstra midler i 2018. Rammen øges kun, fordi der kommer færre flygtninge til Danmark. Det betyder, at den del af udviklingsbistanden, der rent faktisk går til udviklingslandene, kan øges med næsten 1,8 mia. kr. Andre 860 mio. kr. tilføres, fordi Danmark er blevet rigere, og vores BNI stiger. Hvis den danske udviklingsbistand i 2018 var fastholdt på de 0,85 pct., som den var i 2015, var den danske udviklingsbistand i 2018 blevet næsten 3½ milliarder kr. højere.

Gode takter, men…

Analysen anerkender, at Danmarks bidrag til befolkning, sundhed og ligestilling vil sætte historisk rekord i 2018, men den påviser også, at det sker efter voldsomme nedskæringer på selvsamme område i 2015-17. Også de danske civilsamfundsorganisationer kan se frem til flere penge til deres udviklingsaktiviteter i 2018 i forhold til 2016-17, men for dem er der stadig et stykke vej op til niveauet frem til og med 2015.

Ud over befolkning, sundhed og ligestilling er vinderne i næste års finanslovsforslag den humanitære bistand, den private sektor, migration og hjemsendelse af afviste asylansøgere. Analysen dokumenterer, at taberen i finanslovsforslaget og de seneste års omlægninger først og fremmest er det klassiske, langsigtede, fattigdomsorienterede udviklingsarbejde. Derudover har de seneste år været hårde ved den danske støtte til bl.a. klima og miljø, til oplysning og kultur.

”For godt til at være – helt – sandt – en uafhængig analyse af finanslovsforslaget for 2018” udgives af Timbuktu Fonden og er skrevet af freelancejournalist Jesper Heldgaard, der i mere end 20 år har dækket udviklingssamarbejde. Den følger op på rapporterne fra 2016: ”Engang verdens bedste” og ”Et skridt frem efter to skridt tilbage”.

Analysen er vedhæftet denne pressemeddelelse.

Trykt version kan rekvireres ved henvendelse til Lone Groth-Rasmussen via as@timbuktufonden.dk eller tlf. +45 33 18 77 60.

Yderligere oplysninger:

Thomas Ravn-Pedersen, formand for Timbuktu Fonden, tlf. +45 29 41 46 03.

Folkekirkens Nødhjælps formål er at styrke verdens fattigste i kampen for et værdigt liv.

Folkekirkens Nødhjælp har sine rødder i den danske folkekirke, men arbejder der, hvor nøden er størst, uden hensyn til religion, køn, race eller politisk overbevisning.

Vedhæftede filer

PDF-dokument Word-dokument